ТЪРСИМ АНАЛИЗАТОРИ НА ПОВЕДЕНИЕТО НА БОЙКО

Здравейте! Ако искате да станете автор в нашия блог и да описвате подвизите на "премиера" Борисов и неговите "министри", пишете ни на skaramush.bg@gmail.com - ще получите инструкции как става включването в нашия екип.







25 октомври 2010

Бойко и проблемите на правителството

Четете и се майте, уважаеми приятели:


Бойко Борисов за проблемите на правителството
21 Октомври 2010

Министър-председателят в интервю за БНТ, „Денят започва”

- На телефона е премиерът Бойко Борисов, с който ще говорим по актуални теми от днешния, както и от вчерашния ден. Добър ден, господин Борисов. Здравейте. Върнахте се от едно посещение в Бавария, провинция Бавария и свободна държава Бавария вчера. Какво донесохте оттам? Подкрепа за Шенген – това ли е резултатът?


- Бавария и Баден-Вюртемберг са най-големите провинции и най-богати провинции на Германия, които формират голяма част от брутния вътрешен продукт. Освен това от Бавария са хората, които се излъчват почти винаги в Европа и шефовете на Европол. Относно сигурността те са тези, които дават важните становища /.../, в която са си разпределили влиянието. Знаете, че преди седмица канцлерът Меркел каза, че ноември месец в Бундестага ще се гледа нашето приемане в Шенген. Вчера се видях и с премиера на Бавария и съответно с депутати и министри, които ще участват активно тогава във взимането на това решение. Знаете, че премиерът на Бавария, който пък е и председател на втората партия в коалицията, излезе и публично изрази подкрепата си за България. Днес всички премиери на Германия се събират – министър-председатели на провинции, надявам се той да го сподели и с другите.

- Тоест подкрепата на тази важна ключова провинция е важна за решението, за позицията на цяла Германия, така ви разбирам.

- Там имаше ваш представител, така че можете да го пуснете.

- Добре. Да ви питам нещо друго, защото докато бяхте в Бавария, тук в България имаше много сериозни коментари, свързани с това какво ще се случи с пенсионните фондове с възможността общините да увеличават данъци, т.нар. данък лукс, както и с други теми. И за частните пенсионни фондове – защо решихте да ги национализирате, тази дума се употребява, знаете, в момента?

- От кой се употребява?

- От колеги, от медии, от наблюдатели, от хора, които са в самите пенсионни фондове. Фактически пари, които са лични, партийни на хора, които са ги спестявали, отиват в общия кюп на солидарния модел, отиват в НОИ.

- Аз ви предлагам просто да не се подвеждате по такива приказки, защото именно и подкрепата, която получаваме, безпрецедентна от Европа, от Америка, от Русия ако щете, изнервя вече до полуда представители и лидери на политически партии, да не говорим за опозицията и много други, които точната дума е „са свикнали да си лапат” или свикнали са да печелят на гърба на хората. Да започнем от вашия въпрос – какво значи частен пенсионен фонд?

- Знаете, да не обяснявам всичко на зрителите, там пари са трупани по лична партида. В момента, в който той се пенсионира, получава парите, които е натрупал. Ако почине, отива при наследниците му.

- Понеже хванах последните думи на вашия гост, на Корнелия Нинова, която не знаеше какво да каже, но трябваше нещо да каже. Да обясним на вашите зрители. Това са парите на хората, които са си внасяли пари за вноски.

- Така.

- От 2000 година се трупат пари. Те не са на тези частни пенсионни фондове, които сега казват, че някои ги национализират, това са парите на хората. С огромни режийни разходи на тези фондове. Какво става? 2006, 2008, 2009 преди да дойдем ние, тези частни пенсионни фондове трябва да си поемат и да си плащат пенсиите на т.нар. категорийни работници. Това са работниците, като миньори, летци – най-тежките условия на труд, в които работят.

- Професии, да.

- Професии. Обаче като дойде да плащат, като дойде годината за плащане, те все не са готови. И колебливото бивше правителство, защото те искат това, което са били те да ни го препишат на нас, колебливото неадекватно правителство на президента Първанов, чийто автор е, затова ще го наричаме правителството на президента Първанов.

- То с мандата на ДПС, но както и да е, да не влизам в подробности.

- На ДПС, но истинският стратег и организатор на това правителство е президентът Първанов. Затова той да не се прави, че сега влиза в политиката. Той е конструкторът на Тройната коалиция. Така че те вместо2006, 2007, 2008, повтарям, да започнат да си изплащат пенсиите на категорийните работници, всяка година като дойде края на годината казват: и тази не сме готови, прехвърляме го за следващата.

- Отлагат решаването, така е.

- Е, докога ще отлагат, втори път отлагат, трети път отлагат. И сега, когато вече седнах да се занимавам, защото започнаха да ме дразнят тези представители на политически партии или на медии, които разбира се нямат нищо общо със свободната журналистика, защото те са пряко зависими от корпоративните интереси на техните собственици. Нищо общо нямат със свободната журналистика. Те са пряко, да речем вестник „Сега”, пряко спонсорират от посредника за газа между България и Русия. Пряко „Овъргаз” плаща на този вестник.

- Ако влезем в тази полемика за медиите, ще ви цитирам вестник „Дневник”, който не е спонсориран от същото място, пък той също го нарича национализация. Ще ви цитирам и други издания, но нали разбирате, по-важен е принципът. Казвате предишното правителство е отлагало проблема, не го е решавало.

- Не, принципът също е важен. Вие цитирахте вестник, който е на Иво Прокопиев. Който също е точно там заинтересован.

- Аз ви питам нещо друго. Предишните не са решавали проблема, отлагали са го, не са променяли философията, не са променяли системата. Вие променяте. Казвате: от това, което е, този капиталов модел отива в солидарния. Тоест тези пари, които са лични, отиват в общия кюп.

- Конкретизирах медиите, защото обикновено вие казвате: дайте пример. Затова дадох пример, за да ви спестя един въпрос. А когато седна да се занимавам сега в преговорите със синдикатите, с работодателите, и те казват така: частните пенсионни фондове трябва да започнат от 1 януари досега да плащат на миньорите. И аз им казвам: добре, плащайте. Вика: хубаво, ще плащаме, но можем да плащаме по 50 лева пенсия на месец на миньор. А пред кои прозорци ще дойдат да викат миньорите, ако от 1 януари им дадем 50 лева пенсия?

- 50 лева сигурно е осреднено, не знам. Едва ли всички биха получавали такава?

- На месец. Осреднено на месец. Тези, които сега казват, че им се „национализират” парите, могат да плащат по закон по 50-60 лева на миньорите. А учителският фонд, който е в НОИ, има 104% ликвидност и работи перфектно. И синдикатите предложиха по същия начин тези частни пенсионни фондове, които имат около 500 милиона някъде, половин милиард – да се преместят в НОИ. Понеже пак Корнелия Нинова, същата тази, която преди вас завърши, че парите за здраве, да минем и на парите за здраве. За първи път всичко, което се събира от здравна вноска, отива за здраве. И по споразумението с лекарския съюз точките, които сме поели като ангажимент, се изпълняват в пълния обем.

- Но те го скъсаха споразумението. Там какво става, господин Борисов? Споразумението го скъсаха от лекарския съюз, карате ме да ви питам и по тази тема.

- Не знам какво е станало точно, но обикновено е редно когато подписваш с някой споразумение да отидеш при него и да го скъсаш пред него, да му кажеш кое не е изпълнено в това споразумение.

- За вас остава ли това споразумение с лекарите? За вас остават ли като задължение клаузите от това споразумение, или вече са денонсирани? За лекарите говорим.

- Аз имам принцип, като късат споразумението, после да го лепят и тогава да дойдат при мен.

- Тост започва се отначало сега, след като те са го скъсали?

- Защото, повтарям, какво беше, както за пенсиите преди малко ви обясних. И за първи път в пенсионната реформа нещо радикално се прави и се прави така, че системата от днес да бъде балансирана до 2032 година. Да има спокойствие за пенсиите на хората.

- Не ви тревожи, че може да бъде сезирано като противоречие на Конституцията това нещо, което се планира. Това не ви притеснява, така ви разбирам.

- Какво да ме притеснява? Тези хора не искат да говорят истината. Питат ги защо по закон и не противоречи ли на Конституцията когато е трябвало частните пенсионни фондове по закон да започнат да си изплащат пенсии, да се отлага за следващата, за по-следващата, за по-следващата година. И ако и аз го отложа сега за по-следващата година, ставам същия като предишното правителство. Само че тогава президентът Първанов си е мълчал, не е излизал да казва защо не се правят радикални реформи, защо не се изпълнява еди-какво си, а си е мълчал, защото е била неговата коалиция. А сега казва да правим радикални реформи. Да, ето, правим ги. Затова действаме по този начин.

- Добре, няма да... Разбирам, че това е окончателно решение и няма да се върнете назад, въпреки че работодателите са против. Така разбирам.

- Те всички знаят, че това е истината.

- Нещо друго да ви питам, господин Борисов. Вие сте дясна партия, нали, ГЕРБ? Няма промяна, няма някакъв завой. Защо въвеждате данък лукс?

- ГЕРБ е партия на Европейската народна партия. Това означава, че защитаваме интересите на най-големия кръг хора в обществото. Въвеждаме данък лукс, защото това, което видяхте, признавам си, че и аз бях просто слисан от картините, които пуснахте по телевизиите за какви сгради, какви имоти...

- Да, разбрах, че сте бил провокиран от нашето предаване. Въпреки че нашата позиция е да показваме всички гледни точки. Разбрах, че от „Референдум” нещо сте бил провокиран, но според мен някакво недоизясняване е било, защото колегите са поканили...

- Това си е ваша работа. Както виждате аз каквото имам да казвам, го казвам публично.



- Да, и ние така.

- Защото хората, които участваха там, бяха подразнени, че показахме мащабите на злоупотребите. Всички знаехме, че има злоупотреби, но никой не вярваше, че са толкова големи мащабите на всичко това. Така че, аз все пак искам да завършим със здравната реформа. Радикални действия в здравна реформа се правят в момента от министър Константинов. Така че искам още веднъж да уверя лекарския съюз, лекарите и пациентите: парите за здраве за първи път отиват само за здраве. Затова тръгнахме и към /.../ фондове, защото от една и съща кошница се взимат парите в България. И много, много нечестен коментар е когато излизат различните съсловия и казват: тук имаме три цяло и толкова процента от брутния вътрешен продукт, искаме още, и още, и още във финансова криза пари. Българите трябва да разберем, че колкото произведем, толкова ще харчим. Толкова сме произвели, толкова има в бюджета. И повтарям за последно за здравеопазването: парите за здраве отиват за здраве и те са 3 милиарда и 5 милиона лева. И нямат право да говорят за пациентите, че са основната им грижа хората, които се показват по телевизията, да кажат че за 3 милиарда и 5 милиона лева ще измре населението без здравеопазване. Това са огромни пари. И нека да бъдат похарчени от докторите и от болниците по начин, по който лекуват обикновения човек. Това са три милиарда и пет милиона лева. И да спрат да говорят, че парите някъде щели да отидат и някой да ги похарчи, защото те ясно и точно са определени къде отиват и как се харчат.

- Господин Борисов, ще съборят ли фадромите министерството на веселбата на брега на язовир Ивайловград?

- Вървят си всички процедури, които не са правени досега. Ние както и със сарая на Доган, знаете, че изчакахме процедурите да си минат и след това си влязоха в сила решенията на съда. Предполагам ако някой се опита да обжалва, да забави процеса, разбира се ще действаме по закон. Там, където е незаконно и излизат тези процедури в срок, ще бъдат съборени.

- А този Павлин Паришев, който е там един от министрите на веселбата, той спонсор ли е бил на партия ГЕРБ? Подкрепял ли ви е на местни, на последните парламентарни избори?

- Аз не ги познавам тези хора, така че на местно ниво какво са правили... Съмнявам се, но не мога да бъда категоричен.

- Не можете да бъдете категоричен, че като партия не сте били спонсорирани от тях, така ви разбирам.

- Аз съм категоричен, че аз и ГЕРБ не са спонсорирани от тях. Но дали на местно ниво някой не се е подвел или нещо да не са направили, затова има неща, в които съм категоричен и неща, които не знам.

- Защото има публикации в регионални медии, примерно „Хасковска Марица” мога да цитирам, които твърдят, че още 2006 година вие сте се срещали в Хасково при създаването на партия ГЕРБ с този Павлин Паришев, с брат му Николай Паришев те са били спонсори. Това ви питам, дали е вярно това нещо?

- В 2006 година в Хасково когато съм отишъл, съм дал сигурно около 1000 автографа.

- Не, аз за автографите не ви питам.

- И си спомням, залата беше препълнена и отвън и отвътре с хора.

- Питам ви ако сте получавали пари и се окаже, че са от такива хора, дали бихте ги върнали примерно.

- Не, не съм получавал пари и няма какво да връщаме. А факт е, и аз ви предлагам да гледате фактите, а не да четете какво пише в хасковски медии. Факт е, че ние направихме проверката и факт е, че в момента вървят процедури и вече е обезлюдено това село. И ще стигнем до край. Кой какви пари е давал или си е мислел, че дава, това мен лично изобщо не ме интересува.

- Да ви питам нещо за финал. От БСП настояват парламентарна комисия да изясни въпросите около имуществото и финансовото състояние на Цветан Цветанов. Ще подкрепите ли от ГЕРБ такава комисия?

- Аз искам да поздравя, понеже вчера бяхме заедно и почти проследих цялата операция по задържането на съдията с 6000 лева, който иска общо 25 000 лева. И поздравявам МВР и прокуратурата за тази операция.

- Не, аз за друго ви питам, около тези въпроси за имуществото на Цветанов, за това ви питам.

- Не, не, тези въпроси за имуществото се изясниха. Тези въпроси за имуществото са защото, ето има задържани съдии вече, задържахме и поръчителя за две убийства – неща, за които предишните правителства само са си мечтали.

- Тоест за вас няма неизяснени въпроси около имущественото и финансовото състояние на вицепремиера, така да завършим. Нямате съмнения някакви.

- Няма неизяснени въпроси. Нямам никакви съмнения.

- Да, това искам да изясним.

- И в същото време искам да им кажа на всички тези, които се изказват тези дни, докато ме нямаше особено, че ние поехме с правителство на малцинството на изведем България от кризата и го правим.

- Сега това прозвуча като предупреждение и към Волен Сидеров.

- Не, не предупреждавам никой. Всяка партия има право да прави своята политика, така че нека си я прави. Но ако те искат да вкарват България в криза при безпрецедентната подкрепа, която имаме от Европа, при положение, че пуснахме еврофондовете, при положение, че правим така, че да влезем в Шенген, ако искат нека да правят политическа криза. Аз на никого няма да се моля.

- Разбрах ви, господин Борисов. Благодаря ви много за този разговор.


Какво разбираме от тези разпокъсани "мисли"?
1. Че Бойко няма понятие от икономика?
2. Че за Бойко медиите, които пишат срещу него са обвързани с фирми, но не споменава нищо за медии като "Стандарт" или "Монитор", които му, с извинение, лижат задника, за да не използваме друга част на тялото му?
3. Че Бойко винаги се опитва да прехвърля отговорността върху другиго и до този момент не е казал за нито едно кризисно нещо, че той отговаря за него?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Оставете Вашия коментар - ние няма да ви издадем на милицията. Не забравяйте - ако искате да сте сигурни, че тя няма да открие кой сте, трябва да използвате TOR!

Бойко Борисов

Бойко Борисов
Снимка "Дневник", От срещата с Джанет Наполитано.