ТЪРСИМ АНАЛИЗАТОРИ НА ПОВЕДЕНИЕТО НА БОЙКО

Здравейте! Ако искате да станете автор в нашия блог и да описвате подвизите на "премиера" Борисов и неговите "министри", пишете ни на skaramush.bg@gmail.com - ще получите инструкции как става включването в нашия екип.







30 ноември 2010

Бойко и атомната енергетика

Цяла сутрин Бойко изнудва руснаците:

""Росатом" да кажат, че са скрили цената, иначе проектът няма да мръдне

Искам днес от "Росатом" да кажат публично и ясно, че, когато са подписвали договора за строежа на АЕЦ "Белене", са скрили цената на проекта в инфлационния индекс, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти по време на участието си в енергиен форум.

Борисов поиска от руснаците извинение, че са ни излъгали за стойността на централата. "Ако продължават да шикалкавят, проектът няма да мръдне, така както всъщност не е мръднал от 2006 г", каза премиерът, който отново се закани, че от българския бюджет няма да излезе нито лев за централата.

"Сядам да преговарям, ако Кириенко каже: това беше грешка, ние сме съучастници в тази грешка, обявихме на българското общество 4 млрд. при положение, че знаем, че тя е над 6 млрд. и сега ние сме готови да участваме, признавайки пред обществото грешката си, която сме сътворили и да гарантираме с пари построяването на централата””, обясни министър-председателят.

Борисов обвини президента Георги Първанов и правителството на Станишев, че с подписването на договорите за АЕЦ "Белене" и "Южен поток" са си направили пиар акция, "а сега Бойко да им бере ядовете".

Целта на този проект е била Станишев да си направи трета първа копка, за да спечели Северна България за изборите, а Първанов да се похвали с "Големия шлем", заяви Борисов.

Колкото до въпроса дали днес ще има преговори за АЕЦ "Белене", премиерът отговори: "Ще има, ако г-н Кириенко излезе и каже: "Ние бяхме съучастници на Първанов в обявяването на четири милиарда, при положение, че всички ние знаехме, че инфлационният индекс, или ескалацията, или както искате наричайте. Ние няма да приемем нито българския, нито европейския, нито микс, а ще работим за шест и четири милиарда да струва централата". Аз съм убеден, че г-н Кириенко ще бъде доблестен, ще си признае грешката. Нека сложим днес картите на масата. Защо всъщност цялата тежест пада пак на това правителство, защото тези са договаряли нещо и половината не са ни казали тогава", заяви Борисов, който за пръв път си позволи публично да нахока руснаците по същия начин, по който обикновено прави с вътрешнополитическите си противници."


Какво разбираме от тези думи на "премиера"?
1. Че заради свадата си с Първанов, той е готов да пожертва изграждането на АЕЦ "Белене"?
2. Че се опитва да изтъргува участието на България, като се прави на много строг и принципен?
3. Че се дразни от това, че предишното правителство е постигнало някакъв резултат, а за него остава да плаща сметката?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Оставете Вашия коментар - ние няма да ви издадем на милицията. Не забравяйте - ако искате да сте сигурни, че тя няма да открие кой сте, трябва да използвате TOR!

Бойко Борисов

Бойко Борисов
Снимка "Дневник", От срещата с Джанет Наполитано.